Het crompouce-gebakje, dat in korte tijd enorm populair is geworden, staat nu centraal in een juridisch geschil.

De bakker uit Utrecht, die als eerste dit hybride product van een tompouce en een croissant op de markt bracht, gaat nu juridische stappen ondernemen tegen navolgers.

Ulrika Menig, eigenaar van Bammetje Bakery, beweert dat ze de crompouce tijdens de coronalockdown van 2020 heeft bedacht. Toen klanten in haar bakkerij in Utrecht steeds vaker naar dit roze gebakje vroegen, besloot ze zowel de merknaam als het product te laten registreren. In 2021 introduceerde ze zelfs een oranje versie op Koningsdag. Menig deelde op Instagram: “Door de overweldigend positieve reacties in diverse media voelde ik me gesterkt en wist ik dat dit door mij ontwikkelde product een blijvend succes zou zijn.”

Dit jaar groeide de crompouce uit tot een ware rage, vooral dankzij de massale aandacht op sociale media. Bakkers door heel Nederland begonnen het product te verkopen, zelfs grote supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo brachten hun eigen versies uit.

Dit tot grote ergernis van Menig, die de hulp van een advocaat heeft ingeschakeld. Het gebruik van het product en de merknaam crompouce is nu zonder toestemming verboden. Menig is vastberaden om op te treden tegen inbreuk: “Er zal zeker actie worden ondernomen.”

De advocaten van Menig hebben al tientallen partijen, waaronder verschillende ketens en de twee supermarkten, aangeschreven. Ambachtelijke bakkers mogen het product alleen nog verkopen onder licentie, terwijl anderen gesommeerd worden de verkoop te staken. Bij weigering dreigt een rechtszaak.

De vraag over hoe nieuw de crompouce werkelijk is, blijft onderwerp van discussie. Een bakker in Meliskerke beweert het product al dertig jaar te verkopen.