Uitgelicht
Uitzending 529
Dichtgevroren autodeuren, auto’s die niet willen starten….het was weer zo’n morgen voor het
Uitzending 528
Na de locatie uitzendingen bij het Kasteel van Sinterklaas en de inzamelingsactie voor de voedsel
Uitzending 529
Dichtgevroren autodeuren, auto’s die niet willen starten….het was weer zo’n morgen voor het
Uitzending 528
Na de locatie uitzendingen bij het Kasteel van Sinterklaas en de inzamelingsactie voor de voedsel
Uitzending 527
Het is vandaag een belangrijke dag, namelijk; de intocht van Sinterklaas.
Kabeljauw met groenten en aardappel

Kabeljauw met groenten en aardappel uit de oven

Kabeljauw met groenten en aardappel uit de oven, met witte wijn saus en een vleugje mosterd. Dat moet deze Pasen een genot brengen. Eten het liefste met elkaar, maar dan wel op afstand.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Moeilijkheidsgraad: 3
Aantal personen: 5

Ingrediënten

Ingrediënten Kabeljauw groente schotel: 750 gram kabeljauw filet ontdaan van de huid en graten 6 gram zout vers gemalen peper uit de molen naar behoefte mespuntje gemalen of vers geraspte nootmuskaat 100 ml. droge witte wijn 50 gram rode ui blokjes 3 mm. 50 gram ½ prei ringetjes 3 mm. 3 gram zout om de groentes op smaak te brengen 150 gram winter wortel in ¼ plakjes 3 mm dik 150 gram venkel knol in reepjes van 3 mm gesneden 50 gram rode paprika blokjes 10×10 mm. 50 gram gele paprika blokjes 10×10 mm. 350 gram aardappel reepjes van 5 mm dik(vast kokende rassen zoals Accent, Nicola, Charlotte en Opperdoeser) Ingrediënten witte wijn saus: 1 gram dillezaad(of anijs zaad) 40 gram boter 50 gram tarwe bloem 250 ml droge witte wijn 150 ml slagroom(minimum 30% vet) 1 eetlepel gladde milde mosterd 25 gram fijngesneden prei 5 gram verse dille 5 gram fijngehakte peterselie

Bereiding

Bereidingswijze: Vet de bodem van een vuurvaste schaal in met een beetje olijf olie. wrijf de kabeljauw filets aan weerszijden in met het zout, peper en nootmuskaat. Op de prei en de rode ui blokjes na strooit u de groentes en aardappel reepjes gelijkmatig in de oven schaal, strooi hier het zout over heen. Verdeel de stukjes kabeljauw filet over de groenten, maak af met de preiringetjes, en ui blokjes, verdeel de 100 ml. witte wijn hier over heen. Schuif de schaal in de voor verwarmde oven van 150 graden Celsius. Reken op ongeveer 40 minuten oven tijd, tussen tijd controleren is aan te raden. Bereidingswijze witte wijn saus: Doe de witte wijn, prei, slagroom, mosterd en dille zaad in een pan. Maak intussen een roux van de 40 gram boter en 50 gram bloem(wellicht heeft u niet alle roux nodig, restant is afgekoeld en afgedekt goed te bewaren in uw koelkast) Breng witte wijn roommengsel rustig aan de kook. Bind de warme vloeistof beetje voor beetje met de koude roux, let op er komt nog een smakelijke bouillon vrij bij het garen van de vis en groenten. Deze doet u ook bij de witte wijn saus. Als laatste gaan de dille en peterselie in de saus, nu niet meer doorkoken, anders verliezen de verse kruiden hun frisheid. maak eventueel de saus af op smaak met peper en zout. U kunt heel simpel de oven schaal met plukjes verse kruiden garneren kort voor het serveren.

Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden

Deze recepten worden ook uitgelegd in elke uitzending van Het Goedemorgen Café op Mfm.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
DE TOP 3: Tour de France
Uitzending op: 9 juli, 2022
Stromae –
Alors On Danse
Barbara Pravi –
Voila
Zaz –
Je Veux