Deze praktische tips geven de basis van een gezond eet patroon en kunnen er voor zorgen dat je gezondere keuzes gaat maken. De sleutel tot een gezond dieet is: 1. Eet de juiste hoeveelheid calorieën ten opzichte van je bewegingsniveau. De truc is dat je balans vindt tussen eten en bewegen. Als je weer te veel eet of drinkt kom je weer aan. Als je te weinig eet en drinkt val je te veel af. 2. Eet gevarieerd zodat je genoeg gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Het is aanbevolen dat mannen 2.500 calorieën per dag binnen krijgen en vrouwen rond de 2000 calorieen. De meeste volwassenen eten veel meer dan nodig is.

Let dus op je eten, maar voordat je echt begint moet je misschien een plan hebben. Maak bijvoorbeeld een beweegplan. Op de bank blijven zitten zal je niet doen afvallen. Bewegen verhoogt de stofwisseling en helpt om een dieet beter vol te houden en op gewicht te blijven.

Beweegplan
Hoe kan ik meer bewegen?
Welke vorm van bewegen past bij mij?
Wanneer begin ik en wat is mijn doel?
Samen bewegen werkt motiverend: ga ik bij een vereniging of zoek ik een beweegmaatje?
Zoek ik hulp van een diëtist, fysiotherapeut of sporttrainer?

Valkuilen
Veel mensen denken dat vruchtensappen of water met toegevoegde vitaminen gezond zijn. Helaas is dat niet waar, vaak zitten deze producten vol met calorieën, waardoor je toch weer over de grens van toegestane calorieën gaat. Als je na het eten, bijvoorbeeld het ontbijt, water drinkt dan is dat het gezondste wat je kunt doen. Water bevat geen calorieën en dat zal je helpen met afvallen.