22 mei staat sinds 2010 internationaal bekend als Bitcoin Pizza Day.

22 mei staat sinds 2010 internationaal bekend als Bitcoin Pizza Day. Op die datum kocht een man genaamd Laszlo Hanyecz als eerste persoon ter wereld iets met cryptovaluta: hij betaalde 10.000 bitcoin voor twee pizza’s. Tegenwoordig zou dat zo’n 250 miljoen euro waard zijn, maar destijds werd deze transactie door crypto-enthousiastelingen gezien als een keerpunt in de adoptie van de digitale munt.

Het interessante aan Bitcoin Pizza Day is dat de waarde van de pizza’s die Hanyecz kocht, sindsdien enorm is gestegen. Bij de aanschaf waren de bitcoins ongeveer 41 dollar waard, maar negen maanden later steeg de koers naar hetzelfde niveau als de Amerikaanse dollar, waardoor de twee pizza’s een waarde van 10.000 dollar kregen.

Een ander opvallend detail is dat Hanyecz maar liefst vier dagen moest wachten voordat er iemand bereid was de pizza’s voor hem te kopen. Op het bitcoinforum waar hij zijn verzoek plaatste, maakten mensen zich zelfs zorgen over zijn gezondheid: “Val je niet om van de honger, Laszlo?”

In de afgelopen jaren is Bitcoin Pizza Day uitgegroeid tot een belangrijk moment voor cryptovalutahandelaren. Hoewel de pizza’s een van de weinige echte aankopen met cryptovaluta bleken te zijn ondanks de vele beloften, blijft de dag een symbool. Laten we in ieder geval hopen dat de pizza’s goed hebben gesmaakt!