Aardbeien

Zomer fruit mousse met Turkse room yoghurt en rozen aroma

Voor wie dit dessert vegetarisch wenst te houden dan kunt u AGAR gebruiken. Agar bind 4 x sterker als gelatine. Agar stolt al bij kamer temperatuur. Agar is rijk aan basenvormende mineralen.
Yoghurt is goed voor onze darmbacteriën.  Aardbeien en vers fruit zijn rijk aan vitamine C. Bij uitstek de wapens tegen de vrije radicalen. En is een nutricijn tegen o.a. kanker. Rietsuiker bevat mineralen , wat witte suiker niet heeft. Let wel dat het echt rietsuiker is en geen gekleurde witte suiker met melasse. Het blijft suiker.

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Moeilijkheidsgraad: 3
Nagerecht voor: 8 personen

Ingrediënten:
200 gram rijpe zoete aardbeien
100 gram gelei suiker(voor inmaken van fruit)
100 gram frambozen(in kleinere stukken snijden)
100 gram blauwe bessen(doorsnijden)
100 gram rijpe mango(in blokjes snijden)
500 gram Griekse volle yoghurt 10 % vet
200ml. slagroom 35 % vet
1 theelepel rasp van citroenschil(zonder het wit)
35 gram rietsuiker
1 mespuntje zout
8 gram gelatine poeder of bladgelatine.
1 eetlepel Rozen Aroma(Marokkaanse, Turkse winkel)

Voor de garnering:
Garnering met verse mint.
Spiesje met fruit

Bereiding:
Verwarm de aardbeien met 100 gram geleisuiker en dan kort koken
Pureer de aardbeien en gebruik een gedeelte van de puree en laat deze afkoelen, roer er het gelatine poeder doorheen tot het opgenomen is.
Breng de aardbeien puree bijeen in de pan en verhit de puree waarin ook de gelatine zit rustig aan onder voortdurend roeren tot de gelatine compleet opgelost is. Niet meer koken dus.
Nu voegt u de geraspte citroenschil toe en het andere gesneden fruit.
Zet de pan nu in ijswater om terug te koelen, roer regelmatig door zodat de stolling gelijkmatig gaat.
Intussen klopt u de slagroom met riet suiker stijf zodat de slagroom pieken geeft.
Wanneer de aardbeienpuree begint te geleren (hangend worden) schept u rustig de yoghurt hier onder door tot dat het een geheel is.
Als laatste schept u rustig de slagroom door de aardbei-yoghurt massa.
Met een spuitzak kunt u de mousse in glaasjes doen. Laat het 1 nacht afgedekt opstijven in de koelkast.
Garneer af met de fruitspies en de mint.

Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden