Boxtel grijpt stevig in tegen jeugdoverlast: samenscholingsverbod, boetes en aanhoudingen

Boxtel treedt streng op tegen jeugdoverlast met een samenscholingsverbod, politieacties en extra beveiliging. Lees hier wat dat betekent voor inwoners.
politie-aspect-ratio-800-500

De overlast door jongeren in Boxtel heeft de afgelopen maanden een zorgwekkend niveau bereikt. De gemeente en politie hebben daarom sinds 16 juni een samenscholingsverbod ingesteld en voeren sindsdien intensieve controleacties uit. Dat heeft inmiddels geleid tot meerdere aanhoudingen en tientallen bekeuringen.

Volgens de politie is er sprake van een aanhoudende stroom meldingen over groepen jongeren die zich intimiderend gedragen, mensen uitschelden, bespugen of zich schuldig maken aan strafbare feiten zoals vernieling, mishandeling en bedreiging. “We zien geen daling in het aantal incidenten. De overlast blijft aanhouden,” aldus de politie in een verklaring.

Tijdens recente, onopvallende politieacties werden drie jongeren aangehouden wegens bedreiging. Daarnaast zijn er 24 bekeuringen uitgedeeld, onder meer voor het overtreden van het samenscholingsverbod.

Samenscholingsverbod: waar ligt de grens?

Met het verbod kunnen politie en handhaving direct optreden tegen groepen jongeren die de openbare orde verstoren. Het richt zich nadrukkelijk op overlastgevende groepen. “Natuurlijk mag jeugd nog steeds buiten zijn en samenkomen,” benadrukt de politie. “Maar wie de grens overschrijdt, kan rekenen op een boete of zelfs aanhouding.”

Het samenscholingsverbod is ingesteld als preventieve maatregel, bedoeld om in een vroeg stadium escalatie te voorkomen.

Meer politie en beveiligers op straat

Om de situatie in Boxtel verder onder controle te krijgen, zijn er naast politieacties ook extra beveiligers ingezet op de Markt. Zij spreken jongeren aan op ongewenst gedrag. Tegelijkertijd zijn meer politieagenten zichtbaar op straat in duo’s, en wordt er samengewerkt met andere instanties, zoals jongerenwerk en handhaving.

De aanpak vraagt tijd, zo stelt de politie. “We zijn op veel vlakken bezig, maar begrijpen dat dit voor de gewone burger niet altijd zichtbaar is. Dit is een gevecht voor de lange adem.”

Inwoners spelen sleutelrol

De gemeente en politie doen een nadrukkelijke oproep aan inwoners om melding te blijven maken van overlast en strafbare feiten. Dat kan via de gemeente of telefonisch bij de politie via 0900-8844.

Alle signalen helpen om gericht te kunnen handhaven en het veiligheidsgevoel in Boxtel te verbeteren.

Delen