Een dag waarop het meest beroemde broodje ter wereld in het zonnetje wordt gezet. Van sappige rundvleesburgers tot vegetarische varianten – de hamburger heeft wereldwijd miljoenen harten (en magen) veroverd. Tijd om stil te staan bij de oorsprong, het succes en de veelzijdigheid van deze smakelijke klassieker.
Hoewel het precieze ontstaan van de hamburger onderwerp van discussie blijft, verwijst de naam naar Hamburg, een havenstad in Duitsland. Duitse emigranten zouden begin 20e eeuw het idee van gehaktballen of ‘Hamburg steaks’ meenemen naar Amerika. In de VS werd het vlees tussen twee stukken brood geplaatst, en zo was de hamburger geboren.
Een van de eerste geregistreerde hamburgers zoals we die nu kennen, werd rond 1904 geserveerd tijdens de wereldtentoonstelling in St. Louis. Sindsdien groeide de hamburger uit tot een wereldwijd fenomeen.
De klassieke hamburger bestaat uit een broodje, een rundvleespasteitje, sla, tomaat, augurk, ui en een lik ketchup of mosterd. Maar inmiddels zijn de variaties eindeloos:
Vega en vegan burgers op basis van bonen, linzen, paddenstoelen of soja
Kip- en visburgers, populair als lichtere opties
Gourmetburgers met blauwe kaas, truffelmayonaise of gekarameliseerde ui
Burgers met internationale invloeden, zoals teriyaki, Mexicaanse salsa of Italiaanse pesto
In Nederland zijn hamburgerrestaurants niet meer weg te denken. Van fastfoodketens tot ambachtelijke burgerbars – er is voor ieder wat wils.