Dag van de Hamburger

Op 28 mei vieren we de Dag van de Hamburger. Een ode aan het iconische broodje dat wereldwijd geliefd is. Ontdek de geschiedenis en variaties!
hamburger-7191901_1280-aspect-ratio-800-500

Een dag waarop het meest beroemde broodje ter wereld in het zonnetje wordt gezet. Van sappige rundvleesburgers tot vegetarische varianten – de hamburger heeft wereldwijd miljoenen harten (en magen) veroverd. Tijd om stil te staan bij de oorsprong, het succes en de veelzijdigheid van deze smakelijke klassieker.

Waar komt de hamburger eigenlijk vandaan?

Hoewel het precieze ontstaan van de hamburger onderwerp van discussie blijft, verwijst de naam naar Hamburg, een havenstad in Duitsland. Duitse emigranten zouden begin 20e eeuw het idee van gehaktballen of ‘Hamburg steaks’ meenemen naar Amerika. In de VS werd het vlees tussen twee stukken brood geplaatst, en zo was de hamburger geboren.

Een van de eerste geregistreerde hamburgers zoals we die nu kennen, werd rond 1904 geserveerd tijdens de wereldtentoonstelling in St. Louis. Sindsdien groeide de hamburger uit tot een wereldwijd fenomeen.

De kracht van eenvoud én variatie

De klassieke hamburger bestaat uit een broodje, een rundvleespasteitje, sla, tomaat, augurk, ui en een lik ketchup of mosterd. Maar inmiddels zijn de variaties eindeloos:

  • Vega en vegan burgers op basis van bonen, linzen, paddenstoelen of soja

  • Kip- en visburgers, populair als lichtere opties

  • Gourmetburgers met blauwe kaas, truffelmayonaise of gekarameliseerde ui

  • Burgers met internationale invloeden, zoals teriyaki, Mexicaanse salsa of Italiaanse pesto

In Nederland zijn hamburgerrestaurants niet meer weg te denken. Van fastfoodketens tot ambachtelijke burgerbars – er is voor ieder wat wils.

Delen