OM seponeert zaak tegen Marco Kroon na incident op 5 mei: “Reactie begrijpelijk, maar niet wenselijk”

Het OM vervolgt Marco Kroon niet voor zijn optreden tijdens de 5 mei-herdenking. Ook de demonstranten worden niet vervolgd. Lees hier wat er gebeurde.
1670781020007-aspect-ratio-800-500

Majoor Marco Kroon uit ’s-Hertogenbosch wordt niet vervolgd voor zijn harde optreden tijdens de nationale herdenking op 5 mei in Wageningen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) op dinsdag 8 juli 2025 bekendgemaakt. Ook de strafzaak tegen vijf demonstranten die bij dezelfde herdenking betrokken waren, is geseponeerd.

Kroon, ridder in de Militaire Willems-Orde, greep op eigen initiatief in toen tijdens de plechtigheid twee demonstranten voorbij de dranghekken kwamen, vlak vóór een speech van de minister van Defensie. Hij trok één van hen met forse handeling terug achter de afzetting. De betrokkenen deden daarop aangifte, onder meer wegens mishandeling.

Het OM noemt het optreden van Kroon “niet geoorloofd” en stelt dat hij de zaak beter aan de politie had kunnen overlaten. Tegelijkertijd zegt het Openbaar Ministerie begrip te hebben voor zijn reactie, gezien de verwarring en de potentiële risico’s op dat moment. “Het was niet direct duidelijk wat de bedoelingen van de demonstranten waren,” aldus het OM. Omdat er geen strafbare feiten zijn vastgesteld, wordt ook de zaak tegen de vijf demonstranten geseponeerd.

Het OM stelt voor dat beide partijen — Kroon en de demonstranten — in gesprek gaan om het incident in alle rust uit te spreken.

Van heldendom tot controverse: de complexe weg van Marco Kroon

De gebeurtenissen op 5 mei zijn de nieuwste episode in de roerige publieke carrière van Marco Kroon. In 2009 werd hij als eerste sinds 1955 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland. Hij kreeg die erkenning voor zijn uitzonderlijke moed en leiderschap tijdens gevechtsoperaties in Afghanistan.

Na zijn militaire heldendaden volgde een periode van controverse. In 2010 kwam Kroon in opspraak wegens verboden wapenbezit, waarvoor hij uiteindelijk een taakstraf kreeg. Hij werd vrijgesproken van drugsbezit. In 2018 onthulde hij in zijn boek Kroongetuige dat hij in 2007 tijdens een geheime missie slachtoffer was van ontvoering en mishandeling — een bekentenis die veel reacties opriep binnen en buiten Defensie.

Later werd hij opnieuw onderwerp van publieke discussie, onder meer door een incident tijdens carnaval in 2019 en zijn uitgesproken visie op nationale veiligheid, persoonlijke paraatheid en zelfredzaamheid. In zijn recente boek Paraat roept hij Nederlanders op zich bewuster voor te bereiden op maatschappelijke crisissituaties.

Reactie op 5 mei-incident: “Ik zou het zo weer doen”

Na het incident op Bevrijdingsdag liet Kroon weten dat hij “de situatie wilde beschermen” en dat hij “het zo weer zou doen”. Hij kreeg daarvoor zowel bijval als kritiek. Sommigen prezen zijn doortastende optreden, terwijl anderen hem verweten buiten zijn boekje te zijn gegaan.

Het OM heeft nu een middenweg gekozen: geen vervolging, maar wel een duidelijk signaal dat optreden tegen demonstranten een taak van de politie blijft. Of het voorgestelde gesprek tussen Kroon en de demonstranten ook daadwerkelijk plaatsvindt, is nog niet bekend.

Delen