Tante Stien’s Balkenbrij

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Aantal personen: 6
Moeilijkheidsgraad: 3
Mijn tante Stien gebruikte van origine hiervoor gespleten varkens kop om uit te koken. Ik heb voor de varkens hiel gekozen.

Benodigdheden

3 varkens hielen gewicht 2,56 kg ongeveer.
500 gram varkensspek zonder zwoerd
3 liter water
10 gram zout
15 gram rapunzel bouillon poeder(of ander bouillonblokje)
Twee eetlepels rommelkruid (zie recept)
1,5 eetlepel nagel gruis (versgemalen piment)
750 gram roggemeel
+/- 500 gram boekweit meel


Recept Rommelkruid:
9,5 gram venkelzaad
7,2 gram anijszaad
4,4 gram piment bolletjes
2,2 gram kruidnagel gemalen
3,5 gram gemalen zwarte peper
2,5 gram gemalen nootmuskaat
1,7 gram gemberpoeder
3 gram kaneel poeder

Bereiding

Spoel de varkenshielen af en zet deze op met 3 liter koud water, voeg het zout toe.
Breng aan de kook, schuim af hierna gaarkoken totdat het vlees van het bot valt. Deksel op de pan om verdampen tegen te gaan.
Haal overtollig vet weg, vermaal het vlees in een vleesmolen.
Breng het vlees met de specerijen terug in de bouillon, losroeren en aan de kook brengen.
Snijdt het aangevroren spek in blokjes van een ½ cm, voeg aan de pan toe en nu ook het boekweit meel en de roggebloem.
Verhit op klein vuur deze compacte massa.
Na goed mengen en door verhitten in vormen scheppen, goed laten afkoelen alvorens in de koeling te zetten.
De volgende dag in dunne plakken snijden en goed ingepakt invriezen.
Voor het serveren, krokant uitbakken in de roomboter.

Meer recepten

Lente Hamburger met asperges en pijn boom pitten.
Tempura van witte en groene asperges: groenten tussengerecht.
Sauce Antiboise.
Nougat glacé selon Frederique le Cuisinier.