Uitgelicht
Uitzending 523
De uitzending start als een vrolijke zaterdag met een propvolle agenda; de wereld lijkt, na een zon-
Uitzending 522
De zomervakantie is in volle gang! We hebben alle vakantieplannen doorgenomen, en met Peter van der
Uitzending 523
De uitzending start als een vrolijke zaterdag met een propvolle agenda; de wereld lijkt, na een zon-
Uitzending 522
De zomervakantie is in volle gang! We hebben alle vakantieplannen doorgenomen, en met Peter van der
Uitzending 521
Deze uitzending moeten we het helaas zonder Nathalie doen, jammer! Een beetje onwennig dus, met een
Goedemorgen Cafe Balkenbrij Chef Leon

Tante Stien’s Balkenbrij

Mijn tante Stien gebruikte van origine hiervoor gespleten varkens kop om uit te koken. Ik heb voor de varkens hiel gekozen.
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: 3
Aantal personen: 6

Ingrediënten

3 varkens hielen gewicht 2,56 kg ongeveer. 500 gram varkensspek zonder zwoerd 3 liter water 10 gram zout 15 gram rapunzel bouillon poeder(of ander bouillonblokje) Twee eetlepels rommelkruid (zie recept) 1,5 eetlepel nagel gruis (versgemalen piment) 750 gram roggemeel +/- 500 gram boekweit meel Recept Rommelkruid: 9,5 gram venkelzaad 7,2 gram anijszaad 4,4 gram piment bolletjes 2,2 gram kruidnagel gemalen 3,5 gram gemalen zwarte peper 2,5 gram gemalen nootmuskaat 1,7 gram gemberpoeder 3 gram kaneel poeder

Bereiding

Spoel de varkenshielen af en zet deze op met 3 liter koud water, voeg het zout toe. Breng aan de kook, schuim af hierna gaarkoken totdat het vlees van het bot valt. Deksel op de pan om verdampen tegen te gaan. Haal overtollig vet weg, vermaal het vlees in een vleesmolen. Breng het vlees met de specerijen terug in de bouillon, losroeren en aan de kook brengen. Snijdt het aangevroren spek in blokjes van een ½ cm, voeg aan de pan toe en nu ook het boekweit meel en de roggebloem. Verhit op klein vuur deze compacte massa. Na goed mengen en door verhitten in vormen scheppen, goed laten afkoelen alvorens in de koeling te zetten. De volgende dag in dunne plakken snijden en goed ingepakt invriezen. Voor het serveren, krokant uitbakken in de roomboter.

Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden

Deze recepten worden ook uitgelegd in elke uitzending van Het Goedemorgen Café op Mfm.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
DE TOP 3: Tour de France
Uitzending op: 9 juli, 2022
Stromae –
Alors On Danse
Barbara Pravi –
Voila
Zaz –
Je Veux