Uitgelicht
Uitzending 516
Ja hoor, deze aflevering zijn we weer eens met drie: ook Anke heeft vandaag de weg naar de studio ge
Uitzending 515
Het was weer een bomvolle uitzending. We spraken met Michel Roefs van Fc Bernheze.
Uitzending 516
Ja hoor, deze aflevering zijn we weer eens met drie: ook Anke heeft vandaag de weg naar de studio ge
Uitzending 515
Het was weer een bomvolle uitzending. We spraken met Michel Roefs van Fc Bernheze.
Uitzending 514
Deze stille zaterdag was alles behalve stil, de studio was vol leven
Goedemorgen Cafe Balkenbrij Chef Leon

Tante Stien’s Balkenbrij

Mijn tante Stien gebruikte van origine hiervoor gespleten varkens kop om uit te koken. Ik heb voor de varkens hiel gekozen.
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: 3
Aantal personen: 6

Ingrediënten

3 varkens hielen gewicht 2,56 kg ongeveer. 500 gram varkensspek zonder zwoerd 3 liter water 10 gram zout 15 gram rapunzel bouillon poeder(of ander bouillonblokje) Twee eetlepels rommelkruid (zie recept) 1,5 eetlepel nagel gruis (versgemalen piment) 750 gram roggemeel +/- 500 gram boekweit meel Recept Rommelkruid: 9,5 gram venkelzaad 7,2 gram anijszaad 4,4 gram piment bolletjes 2,2 gram kruidnagel gemalen 3,5 gram gemalen zwarte peper 2,5 gram gemalen nootmuskaat 1,7 gram gemberpoeder 3 gram kaneel poeder

Bereiding

Spoel de varkenshielen af en zet deze op met 3 liter koud water, voeg het zout toe. Breng aan de kook, schuim af hierna gaarkoken totdat het vlees van het bot valt. Deksel op de pan om verdampen tegen te gaan. Haal overtollig vet weg, vermaal het vlees in een vleesmolen. Breng het vlees met de specerijen terug in de bouillon, losroeren en aan de kook brengen. Snijdt het aangevroren spek in blokjes van een ½ cm, voeg aan de pan toe en nu ook het boekweit meel en de roggebloem. Verhit op klein vuur deze compacte massa. Na goed mengen en door verhitten in vormen scheppen, goed laten afkoelen alvorens in de koeling te zetten. De volgende dag in dunne plakken snijden en goed ingepakt invriezen. Voor het serveren, krokant uitbakken in de roomboter.

Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden

Deze recepten worden ook uitgelegd in elke uitzending van Het Goedemorgen Café op Mfm.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
DE TOP 3: Songfestival Top 3
Abba –
Waterloo
Brother of men –
Save al your kisses for me
Johny Logan –
Whats another Year
Uitzending op: 14 mei, 2022