Wereld Parkinsondag: Aandacht voor een ziekte die miljoenen treft

Vandaag is het Wereld Parkinsondag, een jaarlijkse herdenkingsdag die wereldwijd wordt gehouden op de geboortedag van de Britse arts Dr. James Parkinson (1755–1824). Hij beschreef in 1817 als eerste de aandoening die later naar hem zou worden vernoemd: de ziekte van Parkinson. Sinds 1997 wordt deze dag officieel erkend en gevierd door de European Parkinson’s Disease Association (EPDA).
parkinsons-6855683_1280-aspect-ratio-800-500

Wat is de ziekte van Parkinson?

Parkinson is een progressieve neurologische aandoening waarbij hersencellen die dopamine aanmaken langzaam afsterven. Dopamine is een belangrijke stof voor het aansturen van bewegingen. Door het tekort krijgen patiënten te maken met onder andere beven, stijfheid, trage bewegingen en problemen met balans en coördinatie. Ook kunnen er psychische klachten ontstaan, zoals depressie en angst, en problemen met geheugen en denken.

Wereldwijd lijden naar schatting meer dan 10 miljoen mensen aan Parkinson, en in Nederland gaat het om ongeveer 63.500 mensen. De ziekte treft vooral ouderen, maar komt steeds vaker ook voor bij jongere mensen, wat ‘Parkinson op jonge leeftijd’ wordt genoemd.

Het doel van Wereld Parkinsondag

De EPDA en vele nationale organisaties grijpen deze dag aan om meer bekendheid te geven aan de ziekte, vooroordelen weg te nemen en aandacht te vragen voor het belang van onderzoek. Want ondanks tientallen jaren van studie is de oorzaak van de ziekte nog altijd niet helemaal duidelijk, en een genezing bestaat nog niet.

Naast informatiecampagnes worden er wereldwijd talloze evenementen georganiseerd. Denk aan sponsorwandelingen, voorlichtingssessies, webinars, ontmoetingen tussen lotgenoten en acties op sociale media. Het symbool van de dag is vaak de tulp, die staat voor hoop en zorg voor mensen met Parkinson.

Onderzoek en hoop

De afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet in het onderzoek naar Parkinson. Nieuwe behandelmethoden zoals diepe hersenstimulatie (DBS), verbeterde medicatie en innovatieve hulpmiddelen geven veel patiënten meer kwaliteit van leven. Toch blijft meer onderzoek noodzakelijk, niet alleen naar betere behandelingen, maar ook naar manieren om de ziekte vroegtijdig op te sporen en in de toekomst misschien zelfs te voorkomen.

Wat kun jij doen?

Op Wereld Parkinsondag wordt iedereen opgeroepen om zich te informeren, in gesprek te gaan met mensen met Parkinson, of een donatie te doen aan organisaties die wetenschappelijk onderzoek steunen. Ook het simpelweg delen van informatie via sociale media helpt om de ziekte bespreekbaar te maken en bewustwording te vergroten.

Want hoe meer mensen Parkinson begrijpen, hoe beter we samen kunnen zorgen voor een samenleving waarin mensen met Parkinson de steun krijgen die ze nodig hebben.

Delen