Dit hebben we de afgelopen maanden duidelijk kunnen zien, en het blijft zo. Het is zonde als al dat regenwater in het riool verdwijnt. Door regenwater in je eigen tuin op te vangen, help je de natuur een handje en krijg je meer leven in je tuin. Een groene tuin is in de zomer ook minder heet. Hoe ga je slim om met water in je tuin? Hier zijn onze tips.
Regenpijp aanpassen Door je regenpijp af te zagen, kan het schone regenwater direct de grond in trekken en het grondwater aanvullen. Dit voorkomt dat regenwater in het riool terechtkomt en zo onnodig gereinigd moet worden. Bovendien voorkom je wateroverlast, omdat het riool soms niet al het water aankan bij hevige regen. Zo wordt het vuile rioolwater niet in beken en sloten geleid.
Plaats een regenton Als je de regenpijp hebt aangepast, kun je het regenwater opvangen in een regenton. Je kunt het later gebruiken om je planten water te geven, wat drinkwater bespaart. Regenwater is ook beter voor de planten.
Maak je dak groen Groene daken houden regenwater langer vast. Dit kun je toepassen op je schuur of garage. Een groen dak trekt vogels, vlinders, bijen en insecten aan en heeft isolerende eigenschappen. In de winter bespaar je op stookkosten, en in de zomer blijft je huis koeler.
Vervang tegels door planten Haal zoveel mogelijk tegels uit je tuin en vervang ze door planten, struiken of bomen. Dit zorgt ervoor dat regenwater in de bodem zakt en het grondwater aanvult. Vraag je tuincentrum naar geschikte planten voor verschillende plekken. Een groene tuin trekt kleine dieren, insecten en vogels aan en is koeler tijdens warme zomers.
Maak een waterdoorlatend terras Een waterdoorlatend terras helpt het regenwater de grond in te trekken. Gebruik bijvoorbeeld grastegels of afwisselend terrastegels met stroken houtsnippers of grind. Ook voor je oprit kun je waterdoorlatbare tegels gebruiken.
Stapsgewijze aanpak Lees op dommel.nl/waterslim hoe je stapsgewijs zelf in je tuin aan de slag kunt gaan. Bekijk ook de instructievideo’s voor meer tips.