Door een nieuwe manier van tellen, worden vandaag alle inwoners van Zuid-Korea één of twee jaar jonger (op officiële documenten is dat althans het geval). De wettelijke leeftijd om alcohol te mogen drinken, die verandert niet. In december vorig jaar besliste het parlement om de traditionele manier van tellen in Zuid-Korea af te voeren. Zuid-Korea volgt daarmee het systeem dat op dit moment internationaal aanvaard is.
Door de twee alternatieve systemen te schrappen wil de regering verwarring voorkomen. Op officiële documenten zal enkel nog de leeftijd van een persoon mogen vermeld worden, berekend op basis van het internationale systeem.
In Zuid-Korea zijn nu drie systemen in gebruik:
In het eerste, meest gebruikte systeem, is een baby die geboren wordt meteen één jaar oud. Op 1 januari komt daar een jaar bij. Dat betekent dus dat iemand die op 31 december geboren wordt, 1 jaar oud is en op 1 januari onmiddellijk 2 jaar wordt.
In het tweede systeem is een baby die geboren wordt 0 jaar oud en komt er telkens een jaar bij op 1 januari. Dat systeem wordt gebruikt om te bepalen of iemand alcohol mag drinken of mag roken.
Het derde systeem is het internationale systeem, zoals bij ons. Een baby die geboren wordt is 0 jaar en is pas 1 jaar oud een volledig jaar na zijn geboorte.
Onduidelijkheid troef
Tijdens de corona-epidemie werd nogmaals duidelijk dat het gebruik van verschillende systemen voor veel verwarring zorgt. Toen de Koreaanse overheid de bevolking per leeftijdsgroep uitnodigde om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, was niet duidelijk naar welke leeftijd de mensen nu moesten kijken: de Koreaanse leeftijd of de internationale leeftijd. Daardoor vielen sommige mensen uit de boot.
Uiteraard kun je zo’n discussies oplossen door mensen uit te nodigen op basis van geboortejaar, maar de regering koos voor een drastische oplossing en wil af van het Koreaanse systeem.
“Het voelt goed”
Toch kan niet iedereen zich in de beslissing vinden. Ongeveer 86 procent van de Zuid-Koreaanse bevolking geeft aan dat ze het internationale systeem in het dagelijkse leven zullen gebruiken, maar een ander deel houdt dus nog steeds vast aan de traditionele manier om leeftijden te berekenen.
Lee Wan-kyu, de Zuid-Koreaanse minister van Overheidswetgeving, ziet enkel voordelen in de aanpassing. “We verwachten veel minder juridische geschillen, klachten en verwarring”, zegt hij aan verslaggevers van AFP. “En het voelt erg goed. Veel mensen, die net als ik volgend jaar 60 zouden worden, krijgen het gevoel dat je nog jong bent.”
“Normaal zou ik volgend jaar 30 worden”, vertelt Choi Hyun-Ji, een 27-jarige Zuid-Koreaan. “Maar met dit nieuwe leeftijdssysteem werd ik twee jaar jonger. Het voelt alsof je jonger wordt en dat is geweldig. Ik voel me nog een beetje verder verwijderd van de 30. Ik ben zo blij dat ik dit jaar mijn 28e verjaardag opnieuw kan vieren.”