De gemeente Bernheze gaat van start met het vergroenen van de centra van Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther en de omgeving van het gemeentehuis.

De politiek sprak daar woensdagavond over en is het unaniem eens om 350 duizend euro te investeren om die plekken klimaatadaptiever in te richten.

Via subsidie en geld van ondernemers was er al het nodige budget beschikbaar, maar nog niet genoeg om de plannen volledig uit te kunnen voeren. Daarvoor is het extra budget van 350 duizend euro nodig. Door het klimaatadaptiever en vergroenen van de omgeving van het gemeentehuis en de centra van Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther, wordt onder meer wateroverlast en hittestress tegengegaan. Ook wordt een gezondere omgeving voor de inwoners gecreëerd.

Alle partijen waren te spreken over de vergroeningsplannen, maar toch klonk er ook kritiek door. D66 en de VVD ergerden zich eraan dat er eerder al op meerdere plekken groen is verwijderd. “Zo houden we elkaar wel bezig”, zo stelde Alexander Bongers (VVD). Jesse Jansen van Progressief Bernheze liet nog weten ‘dat er nog een lange weg te gaan is om op een fatsoenlijk punt te komen’. Volgens Jansen worden de dorpspleinen met deze plannen namelijk een stuk minder groen dan dat ze eerst waren.

Rob Houweling (Lokaal) vroeg zich af waarom er voor de kleinere kernen Vorstenbosch en Loosbroek geen plannen zijn voor meer groen. “Dat heeft te maken met het begin van het proces, waarin in alle kernen is opgeroepen om mee te denken. Met name de ondernemingsverenigingen in Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther hebben daarop gereageerd, de andere nog niet. Maar dat betekent niet dat we niks gaan doen in de andere kernen”, zo antwoordde wethouder Marius Tielemans (CDA).

Verplaatsing kermis
Het vergroenen van de centra zorgt wel voor wat verschuivingen van evenementen in de dorpscentra, vooral tijdens de kermis. Zo moeten er op de Misse twee van de 24 kermisattracties verplaatst worden naar een andere locatie, buiten het huidige kermisgebied.

In Heeswijk-Dinther moeten zes van de 22 kraampjes/attracties op een andere plek komen. Het is dan waarschijnlijk niet mogelijk om alle attracties op Plein 1969 te behouden. In Nistelrode moeten drie van de 28 attracties worden verplaatst, maar dat kan binnen het gebied van de kermis worden opgelost.

Bron: www.dtvnieuws.nl