De maandag is weer begonnen en dat kan soms best zwaar zijn. Een lekkere kop koffie kan dan wel helpen om je wat wakker te maken. Maar wist je dat het eige

Waarom is het niet goed om ’s ochtends koffie te drinken?

Veel mensen drinken ’s ochtends om 8 uur al een kop koffie. Dit is logisch, want je krijgt er een lekker wakker gevoel door. Toch is dit niet het beste moment om koffie te drinken. Het lichaam maakt namelijk cortisol aan, een hormoon dat invloed heeft op je slaap-waak ritme, spijsvertering en afweersysteem.

Wanneer je in de ochtend een kop koffie drinkt, remt de cafeïne in de koffie de productie van cortisol af. Dit heeft dus geen effect, want je wordt door de cortisol productie gewoon zelf wakker en krijg je zelf een opgepept gevoel.

Wanneer is het dan wel goed om koffie te drinken?

Het beste moment om koffie te drinken is op het tijdstip dat je cortisolniveau het laagst is. Op dat moment kan je lichaam wel een boost gebruiken. Voor veel mensen is dit tussen 10-12 uur in de ochtend of tussen 14-17 uur in de middag.

Conclusie

Dus, wil je de meeste effecten van koffie ervaren? Drink dan je koffie niet direct na het opstaan, maar op een later tijdstip. Zo krijgt je lichaam de kans om zelf cortisol aan te maken en kun je optimaal profiteren van de cafeïne in de koffie.