Dit is een initiatief van Nederland Zoemt, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om bijen te tellen in de eigen tuin of op het balkon. Het tellen van bijen is belangrijk, omdat het ons meer inzicht geeft in de populatie van bijen en de ontwikkeling hiervan.

Waarom bijen tellen?

Bijen zijn van onschatbare waarde voor ons ecosysteem en onze voedselvoorziening. Helaas worden bijen bedreigd en zien we de populatie van bijen afnemen. Het tellen van bijen geeft ons meer inzicht in de populatie van bijen en de ontwikkeling hiervan. Door het tellen van bijen kunnen we de ontwikkeling van de populatie van bijen beter monitoren en eventuele trends in kaart brengen.

Hoe kun je bijen tellen?

Het tellen van bijen is eenvoudig en kan worden gedaan vanuit de eigen tuin of op het balkon. Het enige wat je nodig hebt is een uur tijd, een pen en papier en natuurlijk een zonnige dag. Het tellen van bijen kan op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door het tellen van het aantal bijen dat je ziet op een bepaalde plant of bloem. Het is ook mogelijk om het aantal bijen te tellen dat je ziet tijdens een wandeling in de buurt.

Tips voor het tellen van bijen

  • Kies een zonnige dag uit voor het tellen van bijen. Bijen zijn het meest actief tijdens zonnige dagen.
  • Kies een moment uit waarop er veel bijen aanwezig zijn, bijvoorbeeld tijdens de bloeiperiode van bepaalde planten en bloemen.
  • Tel alleen de bijen die je herkent, bijvoorbeeld hommels, honingbijen en solitaire bijen.
  • Tel gedurende een uur het aantal bijen dat je ziet op een bepaalde plant of bloem.
  • Noteer het aantal bijen dat je hebt geteld en stuur deze gegevens door naar Nederland Zoemt.

Waarom is de Bijentel Dag belangrijk?

De Bijentel Dag is belangrijk, omdat het ons meer inzicht geeft in de populatie van bijen en de ontwikkeling hiervan. Door het tellen van bijen kunnen we de ontwikkeling van de populatie van bijen beter monitoren en eventuele trends in kaart brengen. Hierdoor kunnen we gerichte maatregelen nemen om bijen te beschermen en hun populatie te vergroten.

Wat kun je nog meer doen om bijen te helpen?

Naast het tellen van bijen kun je nog meer doen om bijen te helpen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een bijenhotel in de tuin, het planten van bijvriendelijke planten en het vermijden van het gebruik van pesticiden. Ook kun je meedoen aan andere initiatieven van Nederland Zoemt, zoals het aanleggen van bloemenvelden in de buurt.