Moederdag (morgen) is een geliefde traditie die jaarlijks wordt gevierd in veel landen over de hele wereld.

Het is een dag om moeders en moederfiguren te eren voor hun onvoorwaardelijke liefde, zorg en toewijding. Maar hoe is deze speciale dag eigenlijk ontstaan?

De moderne Moederdag zoals we die vandaag kennen, vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Het idee werd gepopulariseerd door Anna Jarvis, een vrouw die in 1905 haar eigen moeder verloor. Haar moeder, Ann Reeves Jarvis, was een activist en organiseerde tijdens de Burgeroorlog “Mothers’ Day Work Clubs” om vrouwen te betrekken bij het verbeteren van de gezondheid en hygiëne in hun gemeenschappen.

Anna Jarvis wilde haar moeder eren en ook de bijdragen van alle moeders erkennen. In 1908 organiseerde ze een herdenkingsdienst voor haar moeder in de St. Andrew’s Methodist Church in Grafton, West Virginia. Dit wordt beschouwd als de eerste officiële Moederdagviering.

Anna Jarvis’ inspanningen om Moederdag een nationale feestdag te maken werden beloond toen president Woodrow Wilson in 1914 een resolutie ondertekende die de tweede zondag van mei uitriep tot nationale feestdag ter ere van Moederdag in de Verenigde Staten.

Moederdag werd al snel internationaal erkend en gevierd in vele landen, zij het soms op andere data en met andere tradities. In Nederland wordt Moederdag op de tweede zondag van mei gevierd, vergelijkbaar met de Verenigde Staten.

Vandaag de dag is Moederdag een dag waarop mensen hun moeders, grootmoeders en andere moederfiguren in hun leven eren met bloemen, cadeautjes, kaarten en tijd doorbrengen samen. Het is een moment om stil te staan bij de onschatbare rol die moeders in ons leven spelen en hen te bedanken voor alles wat ze voor ons doen.