Veel mensen keken ernaar uit: een cruise van maximaal drie jaar, met de mogelijkheid van een verlenging.

Life at Sea Cruises bood dit aan voor slechts 30 duizend dollar per jaar, wat voor velen een aantrekkelijk alternatief leek voor een reguliere woning.

De kaartverkoop voor de cruise verliep voorspoedig, en oorspronkelijk zou de reis op 1 november van start gaan vanuit Istanboel. Echter, het vertrek werd uitgesteld en op 11 november zou men de wijde zee kiezen, met Amsterdam als nieuwe vertreklocatie. Een enigszins onhandige verplaatsing, maar het zou wel goedkomen. Of toch niet? Het werd opnieuw uitgesteld naar 30 november.

Nu is het minder dan een week voor de nieuwe vertrekdatum, en hier komt het echte nieuws. De cruise is nu volledig geannuleerd: Life at Sea Cruises had alles geregeld en was klaar voor drie jaar op zee. Personeel, drank, eten, een prachtige route, alles was aanwezig. Er ontbrak echter één cruciaal detail: een schip.

Zelfs degenen die nog nooit op een cruise waren geweest, begrijpen waarschijnlijk dat een schip een essentieel onderdeel is van een driejarige zeereis. Het bedrijf heeft nu bekendgemaakt dat het niet is gelukt om het cruiseschip van 36 tot 46 miljoen euro aan te schaffen.

De organisatie heeft beloofd om mensen in termijnen terug te betalen, maar voor velen is dat naast een teleurstelling ook een serieus probleem. Sommigen hadden bijvoorbeeld al hun huis en inboedel verkocht en hebben nu geen plek om naartoe te gaan. Het bedrijf is bereid om in ieder geval tot 1 december het verblijf en de terugreistickets te betalen voor de mensen die nog een huis hebben.

De organisatie betuigt spijt en zegt nog steeds haar best te doen om de droomcruise alsnog te realiseren. Of mensen er opnieuw in zullen trappen, is natuurlijk de vraag.