De term Blue Monday werd voor het eerst gebruikt in een persbericht uit 2005 van een reisbureau, waarin werd beweerd dat de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar is, vanwege een combinatie van factoren, zoals de terugval na de feestdagen, de afbetaling van kerstcadeaus, de koude en donkere winterdagen en de grote afstand tot de volgende vakantie.

Hoewel deze bewering niet wetenschappelijk is onderbouwd, is de term Blue Monday wel populair geworden. Veel mensen rapporteren dat ze zich op deze dag inderdaad minder gelukkig voelen.

Er zijn echter ook veel andere factoren die invloed kunnen hebben op onze stemming, zoals persoonlijke problemen, stress op het werk, slechte voeding en weinig beweging. Dit betekent dat Blue Monday niet de enige dag van het jaar is waarop mensen zich minder gelukkig voelen.

Om deze reden is het belangrijk om aandacht te besteden aan onze mentale gezondheid op alle dagen van het jaar. Dit kan door bijvoorbeeld voldoende te slapen, gezonde voeding te eten, te bewegen, tijd door te brengen met geliefden, en hulp te zoeken als je je zorgen maakt over je emotionele welzijn.

In plaats van te focussen op een specifieke dag, is het beter om een gezonde levensstijl te behouden en te werken aan onze mentale gezondheid. Zo kunnen we ons beter voelen, niet alleen op Blue Monday, maar ook op alle andere dagen van het jaar.