Een dag lang stond het Mobiel Media Lab gepositioneerd in Heesch, waar jongeren hun kennis over criminaliteit konden testen.

Deze mobiele vrachtwagen fungeert als educatieve tool, waar kinderen voorlichting krijgen over diverse aspecten van criminaliteit. Voor de wijkagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) een waardevolle gelegenheid om ervoor te zorgen dat de jeugd in Heesch niet op het verkeerde pad belandt.

De vrachtwagen reist door het hele land om inzicht te geven in en kennis te vergaren over uiteenlopende thema’s met betrekking tot criminaliteit die jongeren kunnen tegenkomen. Kinderen nemen deel aan verschillende tests en spelletjes om hun kennis te peilen en nieuwe informatie op te doen.

Volgens wijkagent Bernice Hendriks kunnen zelfs volwassenen er het nodige van opsteken. “Je ziet dat jongeren steeds vroeger in aanraking komen met zaken zoals vapes, snus, wapens en groepsdruk speelt ook een grote rol daarin. Het is belangrijk om ouders daarbij te betrekken.”

Eenvoudige concepten De jongere kinderen nemen vooral deel aan tests en spelletjes over onderwerpen als vuurwerk, sexting en valse berichten op internet. “Ik vind het best leuk, net deed ik een spel over de beslissingen die politieagenten moeten nemen en of ze de juiste maken”, vertelt de negenjarige Mink. “Achtjarige kinderen hoef je niet alles uit te leggen over ondermijning of ernstige criminaliteit, maar we kunnen ze wel de basisbeginselen bijbrengen”, legt Hendriks uit.

Hoewel de thema’s vaak meer in stedelijke gebieden spelen, ziet Hendriks ook het belang van deze voorlichting in kleinere plaatsen zoals Heesch. “Natuurlijk is dit niet Amsterdam, maar ik denk dat deze kwesties ook in dorpen als deze aanwezig zijn.”

 

Bron: www.dtvnieuws.nl