De moeder van de Herpse Kess van Hoogstraten (13) is een doneeractie gestart nadat haar dochter begin dit jaar half verlamd raakte. “Toen ze zei dat ze niks meer in haar benen voelde ging ik door de grond”, aldus haar moeder Suzanne Lieberwirth.

Tijdens oud en nieuw kreeg de 13-jarige Kess klachten in haar rug, waarop haar ouders de arts waarschuwde. De klachten waren niet erg genoeg en ze moesten verder met paracetamol. Toen de Herpse enkele weken later door haar been zakte, werd ze met spoed naar het Radboud ziekenhuis gebracht.

In haar ruggenmerg zagen de artsen een zwelling die uitvalverschijnselen veroorzaakte. De artsen vertelden dat de mogelijkheid bestond dat er functies terug zouden kunnen komen als de druk op het ruggenmerg verdwenen zou zijn. Kess ging naar een revalidatiecentrum en zou daarna nog een scan krijgen om te kijken of de zwelling weg was. De scan wees uit dat de druk was verdwenen, maar haar gevoel kwam niet terug. De bloeding heeft waarschijnlijk de zenuwen onherstelbaar beschadigd, waardoor de kans dat ze ooit weer zou kunnen lopen er niet meer is.

Lieberwirth twijfelde lang of ze een doneeractie wilde starten. “Toen er nog hoop was, dacht ik we kijken wel hoe het gaat. Op het moment dat ik hoorde dat mijn dochter, die zo sportief was, nooit meer kan lopen, wilde ik iets voor haar doen.”

Op dit moment woont Kess in een revalidatiecentrum. Eind augustus hoopt ze dat ze weer naar huis mag. Haar moeder hoopt dat ze tegen die tijd het doel van vijftigduizend euro hebben bereikt om aanpassingen te doen voor Kess. “We moeten een sportrolstoel aanschaffen voor haar opleiding, we moeten een nieuwe (rolstoel)auto aanschaffen en omdat Kess niet meer kan lopen, hebben we bijvoorbeeld een traplift nodig in huis.”

Hoe de toekomst van de Herpse eruit ziet, weet ze nog niet. “Ze wil heel graag haar school afmaken, maar we moeten per dag bekijken wat er mogelijk is”, vertelt haar moeder. “Ook voetballen kan ze nooit meer, maar Kess zal niet opgeven. Ze vindt ooit vast een andere sport die ze in een rolstoel kan beoefenen.”

De teller staat inmiddels op ruim zesduizend euro. Doneren kan via de website https://www.doneeractie.nl/kess/-51705

Bron: www.dtvnieuws.nl