Hopelijk brengt de persconferentie van aanstaande dinsdag goed nieuws voor de horeca en cultuursector en mogen ze weer open.
Ons café was vandaag wel weer geopend en Peter van de bibliotheek vertelde ons dat de bieb ondanks de lockdown nog steeds een fijne plek is voor het lenen van een boek of het lezen van de krant. Om aan een verzoek van leden te voldoen heeft de bibliotheek een nieuw genre aan de collectie toegevoegd. Binnenkort zijn namelijk manga en comic boeken te verkrijgen. Tot grote vreugde van Roy.

Met Marc Scheurkogel van de Nationale Vogelbescherming hadden we het over de nationale tuinvogeltelling van volgend weekend. “Het is ontzettend leuk als iedereen in Nederland meetelt want het is belangrijk om te weten hoe het met de vogelstand in Nederland is. Op deze manier krijgen we een mooi beeld hoe het staat met de tuinvogels en dat is belangrijk voor de bescherming”, zegt Scheurkogel. Ondanks dat het geen wetenschappelijke telling is, kun je er leuke trends aan ontlenen. Zo is de huismus de afgelopen jaren minder vaak gezien maar staat de vogel tóch met stip op nummer 1. De redenen hiervoor zijn dat mensen hun huizen beter isoleren waardoor de mussen hun nestplekken verliezen ook hebben we steeds minder groen in de tuin. Gekke aantallen worden achter de schermen gefilterd.

Wat moet je volgend weekend doen? Ga voor het raam zitten en kijk een half uur uit het raam. Om te voorkomen dat je vogels dubbel telt, pak je het moment dat je de meeste vogels van 1 soort ziet en dan ga je een half uur tellen. Tel geen overvliegende vogels maar alleen de vogels die in je tuin gaan zitten. Op de website www.mijntuinvogeltelling.nl kun je meer informatie vinden én je telling doorgeven. Anke en Roy hebben toegezegd om volgend weekend te gaan tellen.

Cor gaf ons het verlossende antwoord op het woord “die Galoschen”. Wat de betekenis is kun je nalezen op onze website. Ook gaf hij ons weer een nieuw woord. Normaal gesproken kunnen we daar twee weken over nadenken, maar Anke wist het antwoord al. Ook dit nieuwe woord kun je terugvinden op onze website.

Chef Léon gaf ons weer een lekker recept genaamd: “Hollandse garnalenkroketten van weleer”. Het recept is, zoals altijd, weer terug te lezen op de website.

Evert van Kleef uit Uden deed onlangs een bijzondere oproep op Facebook waarin hij aangeeft op zoek te zijn naar zijn, van de Molukken afkomstige, “peetoom” Benjamin Johannes die op het toenmalige kamp in Nistelrode heeft gezeten. Daarna is hij verhuisd naar Tiel. In onze uitzending vertelde Evert dat hij op zoek is naar mensen, vrienden of kennissen uit de Molukse gemeenschap in Nistelrode of Tiel die zijn peetoom hebben gekend. Hij wil graag in contact komen met die mensen om meer te weten te komen over hem omdat hijzelf te jong was en zich niet veel meer kan herinneren van die tijd. Dus, mocht iemand Evert kunnen helpen en hem meer over zijn peetoom kunnen vertellen, neem dan via Facebook contact met hem op.

Over twee weken zijn we er weer! Tot dan!