In Bernheze heeft burgemeester Mark de Man op vrijdag veertien inwoners geëerd met de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Schaapsmeerders uit Nistelrode werd daarnaast benoemd tot Ridder in dezelfde orde.

De burgemeester ging bij de inwoners thuis langs om de onderscheidingen persoonlijk uit te reiken, volgens een strak schema. Zijn rondreis begon om half negen in Heesch en eindigde rond één uur in Heeswijk-Dinther.

Hier zijn de details van alle gedecoreerden in Bernheze:

Heesch

 • Wil van de Wiel-van Wamel: Al sinds 1983 vrijwillig verpleegkundig begeleidster tijdens ZLTO-vakantieweken en voor ziekenvereniging De Horizon Heesch. Ze is ook al tien jaar gastvrouw bij De Eijnderic en verricht mantelzorg, onder andere voor buren.
 • Ria Ploegmakers-Dollevoet: Vrijwilliger in het kerkkoor en betrokken bij de pronkzitting ‘Rooie Tesneuzik’. Ze heeft 15 jaar als vrijwilliger in ziekenhuizen in Oss en Uden gewerkt. Ploegmakers was ook bestuurslid van de KVO en is nu actief in ziekenbezoeken voor de KBO.
 • Marion van de Ven-van Griensven: Al actief als vrijwilliger sinds 1981, onder meer voor KPJ Vinkel en Samenloop voor Hoop. Ook werkt ze bij activiteiten zoals Hisse Helden en het Groot Heesch diner.
 • Chris van der Lee: Sinds 1981 betrokken bij handbalvereniging Dynamico als trainer, coach, en voorzitter van de jeugdcommissie. Hij was ook kartrekker van het jeugdkamp en het scholentoernooi.
 • Gerrit-Jan Leeijen: Actief in verschillende vrijwilligersfuncties in Heesch, waaronder bij de Onderlinge Heesche Voetbalcompetitie, Stichting Carnavalsviering Heesch, en mantelzorg.
 • Wilco Schrijvers: Schrijvers heeft verschillende bestuursfuncties bekleed, onder andere bij Soos de Meule en Stichting Popwerk Heesch. Ook is hij jeugdleider en jeugdtrainer bij voetbalvereniging HVCH.
 • Riek van Venrooij-Lagarde: Al sinds 1987 actief als bestuurslid voor Heesch Presenteert en andere vrijwilligersrollen, zoals overblijfouder op basisschool Emmaus.

Nistelrode

 • Jan Schaapsmeerders: Schaapsmeerders is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is voorzitter van Stichting Cultureel Centrum Nesterlé, en heeft bijgedragen aan de groei van deze organisatie. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek en de European Foundation for Management.
 • Mientje van de Graaf-Broks: Al sinds 1978 vrijwilligster voor EHBO vereniging Nistelrode, De Zonnebloem, en bestuurslid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
 • Bart van der Linden: Van der Linden heeft sinds 1991 verschillende commissies en rollen als jeugdleider vervuld bij R.K.S.V. Prinses Irene. Ook is hij actief voor Kindervakantiewerk Oss-Zuid en EHBO vereniging Nistelrode.
 • Herman van der Wijst: Sinds 1966 actief voor R.K.S.V. Prinses Irene als trainer, scheidsrechter, en in commissies. Ook heeft hij zich ingezet voor scheidsrechtersvereniging Oss-Uden.

Vorstenbosch

 • Mari van de Ven: Al lange tijd betrokken bij maatschappelijke activiteiten in Vorstenbosch. Hij heeft gewerkt voor Jong Nederland, Muziekvereniging De Notenkraker, en de Dorpsraad Vorstenbosch.

Heeswijk-Dinther

 • Hennie van Hooft: Van Hooft was penningmeester voor het Europees Schutters Treffen en heeft zich jarenlang ingezet voor verschillende verenigingen in Heeswijk-Dinther, zoals buurtvereniging De Brodol.
 • Ad van Lamoen: Van Lamoen is sinds 2009 vrijwilliger bij Stichting De Kilsdonkse Molen. Hij is gecertificeerd windmolenaar en lid van de technische dienst. Ook is hij actief bij Jong Nederland en voetbalvereniging RKSV Avesteyn.
 • Tini van Lieshout: Van Lieshout is actief voor wielervereniging TWC De Kachelders en andere organisaties, zoals Stichting Meierijsche Museumboerderij, Sint-Willebrordusgilde, en de fiets-driedaagse.

 

Bron: Dtvnieuws.nl