Bij hitte zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om jezelf koel te houden en gezond te blijven. Hier zijn enkele tips:
  1. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water, zelfs als je geen dorst hebt. Vermijd cafeïnehoudende dranken en alcohol, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken.
  2. Blijf binnen: Als de hitte extreem is, probeer dan zoveel mogelijk binnen te blijven, vooral tijdens de heetste uren van de dag (meestal tussen 12.00 en 16.00 uur). Zoek een koele plek in huis, zoals een kamer met airconditioning of een goed geventileerde ruimte.
  3. Kleding en zonbescherming: Draag lichte, ademende kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor om je huid te beschermen tegen de zon.
  4. Vermijd inspannende activiteiten: Beperk fysieke activiteiten buitenshuis, vooral tijdens het heetste deel van de dag. Als je toch buiten moet zijn, doe het dan rustig aan en neem regelmatig pauzes in de schaduw.
  5. Koel blijven: Maak gebruik van ventilatoren, airconditioning of andere koelmethoden om de temperatuur in huis te verlagen. Maak gebruik van natte doeken of neem een verfrissende douche om jezelf af te koelen.
  6. Bescherm jezelf tegen de zon: Draag een hoed, zonnebril en gebruik parasols of luifels om jezelf te beschermen tegen direct zonlicht.
  7. Zorg voor anderen: Let op kwetsbare mensen in je omgeving, zoals ouderen, kinderen en huisdieren. Zorg ervoor dat ze voldoende water drinken en toegang hebben tot een koele omgeving.

Het is belangrijk om de symptomen van oververhitting en hittegerelateerde aandoeningen, zoals hitte-uitputting of een zonnesteek, in de gaten te houden. Als je je duizelig, zwak, misselijk of verward voelt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.