U staat er misschien niet altijd bij stil, maar “normalisatie” speelt een cruciale rol in het vergemakkelijken van ons dagelijks leven.

Vooral in de transportsector is normalisatie van onschatbare waarde, omdat het ervoor zorgt dat producten een zekere mate van standaardisatie hebben, waardoor ze wereldwijd bruikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gestandaardiseerde afmetingen van containers, die zonder normalisatie niet zo perfect in elkaar zouden passen op vrachtschepen, als in een spelletje Tetris.

En wat dacht u van uniforme standaarden die ervoor zorgen dat onze voedselproducten veilig geconsumeerd kunnen worden, ongeacht waar ter wereld ze worden geproduceerd? U begrijpt het al, standaardisatie is een essentieel concept, en dat vieren we op 14 oktober, tijdens Wereld Normalisatiedag.

Deze dag wordt in het leven geroepen door het IEC, het ITU en het ISO. U kent ISO misschien wel van de beroemde ISO-codes, die een universele taal bieden voor standaardisatie in de wereld van productie en fabricage. Ook de andere twee organisaties spelen een belangrijke rol in het normaliseren van processen wereldwijd.