Asperge bavarois met Hollandse garnalen

Voorbereidingstijd: 50 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 6
Moeilijkheidsgraad: 3
Het asperge seizoen is bij uitstek het seizoen om echt uit te pakken met heerlijke gerechten.

Benodigdheden

O,3 kg. Asperge breuken geschild (Geschild is het eenvoudigst, dus vraag dan zeker ook naar de schillen.)
DUS 100 gram mooie kopstukken achterhouden, na het koken , dit wordt het garnituur
0,2 liter kippenbouillon (mag ook vegetarisch zijn)
200 ml. Slagroom 30 % tot 35% vetgehalte
1 mespunt witte peper gemalen
1 mespunt nootmuskaat gemalen
1/2 mespuntje gemalen foelie
2 eetlepels vers gehakte krulpeterselie
Zout om naar wens op smaak te brengen
3 ½ blaadjes blanke gelatine.

Garnituur voor in de bavarois:
100 gram asperge koppen (5 cm ongeveer) zowel wit als groen.
60 gram gepelde Hollandse garnalen.
1 dessert lepel vers gehakte krulpeterselie.
Garnituur voor garnering bij de bavarois:
60 gram asperge koppen (5 cm ongeveer) zowel wit als groen.
40 gram gepelde Hollandse garnalen.
6 blaadjes krulpeterselie.

Bereiding

Snijdt de geschilde asperges in stukjes van 2 centimeter. Houdt 200 gram achter bij voorkeur de kopjes dit wordt het garnituur. De 300 gram wordt gegaard in een beetje bouillon. (Haal de 100 gram er nu uit en Laat op keukenpapier goed uitlekken.)
en daarna i de 200 gram in een keuken machine tot gladde puree gedraaid wordt
Kook ook de groene asperge kopstukken iets verder dan beetgaar. Laat ook op keukenpapier goed uitlekken.
Laat de schillen met de kippenbouillon rustig trekken voor een ½ uur. En zeef daarna de schillen eruit.
Nu kunt u de asperge puree hieraan toe voegen met de specerijen.
Week de gelatine bladen voor 5 minuten in koud water, knijp deze dan uit en voeg toe aan de warme asperge puree. Eenmaal opgelost zet de asperge puree massa op ijswater.
Klop de slagroom stijf. Wanneer de asperge puree massa hangend is voegt u de slagroom al rustig roerend toe.
Nu kunt u de gegaarde asperge stukjes, garnalen en peterselie toevoegen.
Het mooiste is om deze massa in met koud water voorgespoelde vormpjes te gieten.

Laat de vormpjes minimaal 6 uur in de koelkast opstijven, desnoods voor makkelijker te lossen enkele uren in de vriezer te zetten.

Garneer af met de asperge kopjes en de Hollandse garnalen en wat kleurige sla.

Meer recepten

Lente Hamburger met asperges en pijn boom pitten.
Tempura van witte en groene asperges: groenten tussengerecht.
Sauce Antiboise.
Nougat glacé selon Frederique le Cuisinier.