Uitgelicht
Uitzending 516
Ja hoor, deze aflevering zijn we weer eens met drie: ook Anke heeft vandaag de weg naar de studio ge
Uitzending 515
Het was weer een bomvolle uitzending. We spraken met Michel Roefs van Fc Bernheze.
Uitzending 516
Ja hoor, deze aflevering zijn we weer eens met drie: ook Anke heeft vandaag de weg naar de studio ge
Uitzending 515
Het was weer een bomvolle uitzending. We spraken met Michel Roefs van Fc Bernheze.
Uitzending 514
Deze stille zaterdag was alles behalve stil, de studio was vol leven
Goedemorgen Café Merenque Rol

Merengue rol

Het nagerecht waar altijd plaats voor is in de maag geïnspireerd door Yotam OttoLenghi.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: 3
Aantal personen: 10

Ingrediënten

400 gram schoon eiwit 740 gram fijne kristal suiker 15 gram vanille-essence of het merg van 1 vanille peul. 15 gram witte wijnazijn 20 gram maïzena 1,1 liter slagroom 450 gram mascarpone 50 gram poedersuiker(en nog wat reserve voor de decoratie) 40 ml. rozen water. 300 gram frambozen 100 gram blauwe bessen 150 gram aardbeien 150 gram bramen 4 eetlepels gedroogde rozenblaadjes(optioneel) 120 gram grof gehakte gepelde pistachenootjes 100 gram amandelschaafsel 70 gram poedersuiker Mint takjes voor Deco en gesneden blaadjes voor de vulling.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden Bekleed een lage oven schaal 45 x30 met bakpapier met een opstaande rand van 1 cm. Dit dus drie maal maken. Wilt u een kleiner recept deel dan door drie. Waarschijnlijk heeft u voor een compleet recept twee platen nodig. Zorg dat de beslag kom en garde vetvrij zijn, klop deze op tot het eiwit schuimig is en voeg dan al rustig draaiende beetje voor beetje de suiker toe. Het resultaat moet een glanzend schuim zijn. Vouw er met een metalen lepel de vanille essence, maïzena en azijn onder door. Uitspreiden over de het bakpapier, gelijkmatig. Bak de merengue een kleine dertig minuten af in de voor verwarmde oven. Er moet een korstje op komen, gaar zijn maar nog wel zacht zijn. Dus niet droog gebakken. Laat afkoelen. Kiep de merengue om op een schoon bakpapier, en haal het papier er voorzichtig af. De merengue ligt nu omgekeerd op een nieuw bakpapier op de werkbank. Voordat u de room mix hierover gaat strijken, eerst laten afkoelen. Klop de room op samen met de mascarpone de poedersuiker, en rozenwater er doorheen. Redelijk stijfkloppen. Smeer deze crème uit over de merengue,(houdt een paar lepels achter voor de decoratie) houdt 1 cm vrij bij iedere rand. Maak van de gekneusde pistaches, amandelen en de poedersuiker een krokant door deze licht te laten karamelliseren. Continu blijven roeren met een houten lepel. En direct op bakpapier storten en af laten koelen. Strooi een gedeelte van het fruit over de vulling met een gedeelte van de rozenblaadjes en het noten krokant en gesneden mint blad. Rol met behulp van het bakpapier de merengue rol aan de lange kant op. Leg de rol op een schaal, breng nonchalant de resterende crème op de rol aan. Garneer de rol met de pistaches, rozenblaadjes en resterende fruit en de mint takjes. Laat nog 1 uur opstijven in de koelkast. Snijdt met een vochtig mes de rol in plakken.. Verband doos bij de hand want u eet uw vingers erbij op.

Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden

Deze recepten worden ook uitgelegd in elke uitzending van Het Goedemorgen Café op Mfm.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
DE TOP 3: Songfestival Top 3
Abba –
Waterloo
Brother of men –
Save al your kisses for me
Johny Logan –
Whats another Year
Uitzending op: 14 mei, 2022