Pommes Dauphine

Voorbereidingstijd: 35 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 10
Moeilijkheidsgraad: 3
Dit recept is leuk en lekker voor de feestdagen, ook kunt u de balletjes nog door amandel schaafsel rollen en dan frituren op 175 graden. (niet verwarren met Dauphinoise)(betekenis de kroonprins)

Benodigdheden

1500 gram geschilde bloemige aardappelen
zout, peper nootmuskaat
750 gram stevig soezen beslag(zie receptuur)
Frituur olie

soezen beslag recept :
250 ml. volle melk
95 gram roomboter
130 gram patent bloem
3 tot 4 eieren maat M(250 gram)
beetje zout

Bereiding

Schil de aardappels en kook deze gaar, wrijf door passevite of puree knijper
Intussen moet het soezenbeslag ook klaar zijn
Warm met elkaar mengen
Maak een testje
Kort voor serveren van hoofdgerecht de pommes dauphine balletjes frituren, goed laten uitlekken en op keuken papier leggen.

Soezen beslag werkwijze:

Breng de melk tegen de kook, zout en boter toevoegen.
Warmte bron uit, voeg de gezeefde bloem in 1 keer toe, gladde massa van maken.
Weer op matig vuur en onder voortdurend roeren met houten lepel het beslag gaar maken. Kort laten afkoelen, niet koud dus.
Handmatig ei voor ei door het warme maar niet hete beslag roeren.
Iedere keer geheel op laten nemen.
Beslag is nu klaar om verder te verwerken.


Meer recepten

Lente Hamburger met asperges en pijn boom pitten.
Tempura van witte en groene asperges: groenten tussengerecht.
Sauce Antiboise.
Nougat glacé selon Frederique le Cuisinier.