Uitgelicht
Uitzending 529
Dichtgevroren autodeuren, auto’s die niet willen starten….het was weer zo’n morgen voor het
Uitzending 528
Na de locatie uitzendingen bij het Kasteel van Sinterklaas en de inzamelingsactie voor de voedsel
Uitzending 529
Dichtgevroren autodeuren, auto’s die niet willen starten….het was weer zo’n morgen voor het
Uitzending 528
Na de locatie uitzendingen bij het Kasteel van Sinterklaas en de inzamelingsactie voor de voedsel
Uitzending 527
Het is vandaag een belangrijke dag, namelijk; de intocht van Sinterklaas.
vanillesaus

Vanille saus of ijs

De basis saus voor de begeleiding van uw dessert, gebak( warm of koud) Of DE basis om vanille ijs te maken. Dit recept kan er eenvoudig uit zien, maar vergis je daar niet in.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Moeilijkheidsgraad: 4
Aantal personen: 10

Ingrediënten

1/2 liter slagroom 35% vet ½ liter volle melk 8 eidooiers(bewaar het wit)van Eieren M klasse 200 gram suiker 2 vanille stokjes

Bereiding

Spoel een pan met 1 ½ liter tot 2 liter inhoudt voor met warm water. Schudt de pan leeg, doe de melk en slagroom hierin. Snijdt de flexibele, taai aandoende vanille peul door in de lengte. Schraap voorzichtig het merg uit de peul, doe dit met de peul in de pan met de melk en slagroom. Laat dit rustig trekken, niet koken, met de deksel erop, reken op 20 minuten. Zo nu en dan doorroeren zodat het niet aan de pan kan hechten. Klop de suiker met de eidooiers in een kom tot een wit-gele luchtige massa. Haal de peul uit de pan en haal de peul tussen wijsvinger en duim door, zodat zo veel mogelijk van deze kostbare en geurige grondstof in de melk-room massa blijft. Gooi de peul niet weg. Nu giet u voorzichtig al roerend beetje voor beetje van de warme(niet te hete melk-room bij de dooier-suiker massa, goed roeren anders krijgt u roerei. Deze basis gaat terug in de pan. Intussen heeft u een bak, kom of pan met ijs water klaarstaan, Hier moet de pan met de basis inpassen. Nu blijft u met een houten lepel achtjes draaien in de pan, houdt alle randen vrij. Dit gebeurt op klein vuur, het mag ABSOLUUT NIET KOKEN. Wederom dan krijgt u roerei, dan is de basis mislukt. U kunt testen of de natuurlijke binding van de dooier geslaagd is, door een streep over de bolle kant van de  houten lepel met uw vinger te trekken. De compositie mag niet naar elkaar vloeien, dus er moet een streep blijven. Direct terug koelen in het koud water bad. Blijven roeren totdat de compositie afgekoeld is. Deze mooie basis is te gebruiken om uw dessert of gebak te begeleiden. Voor wie een ijsmachine thuis heeft, de compositie eerst een nacht afgedekt in de koelkast laten rijpen. En dan kunt u hiermee een heerlijk vanille roomijs draaien.

Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden

Deze recepten worden ook uitgelegd in elke uitzending van Het Goedemorgen Café op Mfm.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
DE TOP 3: Tour de France
Uitzending op: 9 juli, 2022
Stromae –
Alors On Danse
Barbara Pravi –
Voila
Zaz –
Je Veux