Volaille fermier aux morilles

Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Aantal personen: 8
Moeilijkheidsgraad: 5
Momenteel ben ik in het departement Doubs / Jura in het oosten van Frankrijk.
Een heerlijk recept voor deze regio is zeker de deze heerlijke kip net morilles. Ondanks dat de verse morilles in april tot en met juli gezocht worden , kunnen we gebruik maken van gedroogde morilles.
Salut Chef Léon 🇫🇷

Benodigdheden

Ingrediënten:
1 vrije uitloop kip à1,8 tot 2,4 kg
1 fles witte niet te droge wijn(voorkeur uit de Jura)
30 cl Vin Jaune de Jura ( ik zou deze opdrinken en niet in de saus doen )
50 gram gedroogde morilles of 240 gram
Verse morilles ( seizoen april-juli)
1 liter crème fraiche
240 gram winter wortel blokjes ( 0,5×0,5 cm )
200 gram ui blokjes ( 0,5x 0,5 cm )
Peper en zout naar behoefte.
50 cl. Koolzaad olie
50 gram roomboter
Zo nodig maïsmeel om de saus te binden .
Gehakte peterselie 50 gram.
Aardappel garnituur :
1kg kleine aardappeltjes in de schil
300 gram Comté kaas
20 cl melk
20 cl slagroom
Zout en peper

Bereiding

Bereidingswijze:
Bij gedroogde morilles, spoel deze kort in lauw water . Goed uitschudden , nu voor minimaal 1 uur in lauw water weken , zodat de morilles net onderstaan. Let op ⛔️ VOCHT niet weggooien 👍🏻. Na het weken de morilles er uit halen en het vocht door een fijn zeefje zeven. Dit vocht gaat straks in de saus .
Snijdt of knip de kip in stukken.
Kleur deze in de olie en roomboter , samen met de wortel en de ui blokjes , peper en zout toevoegen. Rustig aan met het zout , toevoegen kan altijd nog.
Na kleuren uit de pan halen . Blus het braad vocht met de de witte wijn af . 5 minuten rustig doorkoken . Voeg de crème fraiche toe. Snijdt de morilles en voeg toe , zo ook de stukjes kip . Dek de pan af met een deksel en laat deze op klein vuur voor 50 minuten rustig trekken. Het vlees moet nog net niet van het bot vallen. Mocht de saus teveel ingedikt zijn en de saus gaat schiften . Dan voeg je beetje voor beetje lauw water voor en roert door tot de schifting verminderd is of opgelost . Voeg nu de peterselie toe en kijk of het nodig is om de saus een beetje bij te binden.
Controleer op smaak, misschien nog zout en peper toevoegen .
Voor het aardappel gerecht . Kleine krieltjes gaarkoken met een beetje zout . Na haring mengen met de melk, slagroom en Comté kaas
Garneer af met een pluk verse peterselie .

Meer recepten

Tempura van witte en groene asperges: groenten tussengerecht.
Sauce Antiboise.
Nougat glacé selon Frederique le Cuisinier.
Quinoa koekjes